In 2014 zijn de spaarrentes nog steeds laag, althans historisch gezien. U krijgt bij de meeste banken niet meer dan 1,75%. De inflatie is ook laag, dus de schade voor spaarders lijkt beperkt. Maar wanneer u de inflatie en belasting optelt, dan is het onmogelijk om een waardebehoud te realiseren. Opgeteld zijn de inflatie (1,75%) en de vermogensrendementsheffing (1,20%) maar liefst 3,00%. Daar kan een spaarrente van 1,75% niet tegenop. De overheid is niet genegen om de vermogensrendementsheffing te herzien, ook al heeft deze geen enkele realiteitswaarde.

Spaarders de dupe

En zo teren spaarders nu al enkele jaren in op hun spaargeld. De hoogste spaarrente weegt niet op tegen de inflatie en de belastingen. Het lijkt dan ook nodig om naar andere opties te kijken, zoals beleggen en spaardeposito’s. Deze opties zijn niet zonder risico. Maar wilt u uw vermogen beschermen, dan lijkt het onvermijdelijk om deze mogelijkheden te bekijken.

Klein lichtpuntje is dat NIBC Direct recent – voor het eerst sinds jaren – een renteverhoging heeft doorgevoerd voor haar spaardeposito’s. Wellicht zijn er dus her en der banken die toch weer iets de rentevergoedingen verhogen. Wij houden het voor u in de gaten.

16/02/14, Algemeen, Tips sparen