De afgelopen jaren zijn de gemiddelde spaarrentes alleen maar omlaag gegaan. Op korte termijn worden er nog geen rentestijgingen verwacht. In 2015 zal de spaarrente stabiel blijven of nog verder dalen. Gaat de gemiddelde spaarrente onder de 1% komen?

Het jaar 2014 is een slecht jaar geweest voor spaarders. Gedurende het jaar is de gemiddelde spaarrente gezakt van 1,47% naar 1,25%. Begin 2015 heeft de spaarrente een historisch laag niveau bereikt. Banken als ING, Rabobank en de ABN Amro bieden allemaal dezelfde spaarrente, namelijk 1%. Het lijkt alsof ze niet door de psychologische grens van 1% willen zakken. Zodra één van de grootbanken door deze grens zakt, zullen de andere banken waarschijnlijk volgen.

Actieve spaarders weten dat ze niet bij deze banken moeten zijn voor een redelijke spaarrente. Traditioneel zitten ze namelijk ver onder het gemiddelde. Spaarders blijven hun geld immers toch wel storten.

Wat gaat de spaarrente in 2015 doen?

De hoogte van de spaarrente is sterk afhankelijk van de hoogte van de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is de zogenaamde Euriborrente. Zolang deze niet wordt verhoogd blijven de spaarrentes en de hypotheekrentes ook laag. De ECB heeft al aangegeven het rentebeleid van eind 2014 voort te willen zetten in 2015. Een sterke stijging van de spaarrentes lijkt hierdoor zeer onwaarschijnlijk.

Een verhoging lijkt uitgesloten, maar een verdere verlaging dus niet. Banken zullen voorzichtig zijn met hun klanten. Door een te lage rente te bieden, lijkt een overstap naar een andere bank waarschijnlijker. Mogelijk gaan banken de spaarrentes in kleine stapjes verlagen. Eind van het jaar een spaarrente rond de 1% lijkt mogelijk.

26/01/15, Algemeen