In 2016 zal de rente op sparen ongeveer 1% – 1,2% blijven. Tenminste, als u bij een van de concurrerende kleinere banken een spaarrekening heeft. Van de grootbanken hoeft u geen 1% te verwachten, zij geven slechts 0,8%.

De economische vooruitzichten en de daarbij behorende monetaire maatregelen, zoals de hoogte van de staatsrente, de Euribor, geven aanleiding om een gelijkblijvende rente te verwachten. Dit is niet gunstig voor spaarders. Zij krijgen een zeer beperkte vergoeding voor hun spaartegoed, en worden bijna gedwongen om naar alternatieven uit te wijken.

Alternatieven voor sparen

Het RTL Nieuws heeft een aantal alternatieven voor sparen verzameld. Bekijk onderstaande film.

De afgelopen jaren, sinds de bankencrisis, zijn de rentetarieven van spaarrekeningen flink gedaald. Al twee jaar, sinds begin 2014, bedraagt de spaarrente ongeveer 1% – 1,5%, inmiddels gedaald naar 1,2%. Spaarders hebben moeite om genoeg rendement op hun spaargeld te behalen. U kunt deze rente slechts bij een beperkt aantal banken verwachten; het gaat dan om banken als Knab, Nationale Nederlanden, Zwitersleven, het Belgische Argenta Bank en NIBC Direct.

27/12/15, Regulier sparen